Groente bewaren

Groente bewaren

Wil je je groenten goed bewaren? Bekijk dan onze tips. We hebben de belangrijkste tips en tricks op een rijtje gezet om je groenten knapperig, vers en boordevol vitamines te houden.

Groenten op de juiste manier bewaren

Wortelgewassen worden als bijzonder robuust beschouwd. Koolrabi blijft een goede week vers in het groentevak van de koelkast, wortel en knolselderij ongeveer twee weken en koolraap tot vier weken.

Aardappelen zijn bijzonder gevoelig voor licht. Donker en koel bewaard (bijvoorbeeld in de kelder) blijven de knollen enkele weken vers.

Bewaar tomaten altijd afzonderlijk! Ze geven ethyleen af, waardoor andere groenten en fruit sneller bederven.

Champignons zijn ongeveer drie dagen houdbaar in de koelkast. Belangrijk: Champignons na aankoop in folie verpakt uitpakken en op een luchtige plaats bewaren om schimmelgroei te voorkomen.

Hele bloemkool blijft 4-5 dagen vers in de groentelade van de koelkast. Een muffe geur en verwelkte bladeren zijn tekenen van overbezetting.

Sla verliest snel vitamines. Daarom: slechts kort in de koelkast bewaren en dezelfde dag consumeren.

Verpakt in een vochtige theedoek blijven asperges maximaal twee dagen vers in de koelkast.

Paprika’s, courgettes en tomaten zijn gevoelig voor kou en horen niet in de koelkast.

Invriezen – vitamines in de koude stijfheid

Veel soorten groenten kunnen gemakkelijk worden ingevroren als ze vooraf worden geblancheerd. De smaak, kleur en vitamines blijven behouden in de sugar snap peulen en de groenten kunnen later direct zonder ontdooien worden bereid. Alleen komkommers, sla, uien en tomaten horen niet in de vriezer – ze worden papperig als ze worden ontdooid.

Meer informatie, ook over het bewaren van fruit, vlees, en gerechten, kun je vinden op https://www.bewaren.eu/.

Groente bewaren
Schuiven naar boven