Keuze van spiegel in de badkamer

Badkamer spiegel

Bijna geen enkele badkamer kan zonder spiegel, hoe groot deze ook is. Toch is de juiste keuze van de spiegelmaat een belangrijk criterium bij het inrichten van een badkamer. Als vuistregel geldt dat de spiegel minimaal half zo groot moet zijn als wat je wilt dat hij weerspiegelt. Dus als het je hoofd inclusief de romp tot ongeveer de navel moet laten zien, moet het van hoofd tot navel minstens half zo hoog zijn als je bent.

Dit is echter lang niet het enige criterium waaraan kan worden voldaan. Ten slotte bepalen andere factoren hoe groot de badkamerspiegel moet zijn of überhaupt kan zijn. In kleine badkamers heb je bijvoorbeeld ook het probleem om een ​​grote spiegel op te hangen om de badkamer groter te laten lijken, terwijl er tegelijkertijd niet genoeg ruimte is. Het volgende artikel gaat hierover en over hulp bij het kiezen van de maat van je badkamerspiegel.

Lichaamsgrootte van de gebruiker bepaalt

De spiegel aan de wand is voor iedereen die in het appartement of huis woont en elke dag de badkamer gebruikt. Wie is dit? Lange mensen die bijna 2 meter lang zijn of is er iemand die 1 meter 50 is? Helaas kun je in dit geval sowieso al nauwelijks rekening houden met kinderen, tenzij je een spiegelwand ophangt.

Als er verschillende lichaamsmaten in het huishouden zijn, moet de spiegel dienovereenkomstig hoger zijn. Je kunt hem lager ophangen zodat kleinere bewoners zichzelf in de spiegel kunnen zien en de spiegel toch ver omhoog reikt voor de langere bewoners. Gemiddeld zijn onderrandhoogtes van ongeveer 1 m tot 1,30 m succesvol gebleken. De onderkast past er ook onder. Hoe ver het omhoog moet, hangt af van de lichaamsgrootte. Ook hier is gemiddeld een hoogte van ongeveer 80 cm voldoende.

Beschikbare wandruimte

De vraag is voortaan niet meer “welke spiegel past bij mij?”, maar eerder “welke spiegel past eigenlijk bij mijn badkamer?” Hoeveel ruimte is er links en rechts van de spiegel? Boven en onder is meestal geen grote vraag, want er zit meestal een onderkast onder en er is sowieso genoeg ruimte tot aan het plafond. Het is belangrijk om te onthouden dat er aan alle randen ten minste 3 cm vrije ruimte moet zijn tot het volgende object. Als er kasten naast staan, kunnen ze de potentiële breedte van de spiegel al beperken. Meestal is er bovenin sowieso voldoende vrije ruimte, maar ook de 3 cm afstand tot de onderkast moet behouden blijven.

Kleine badkamer vergroten

Zoals in het begin vermeld, kunt u in een kleine badkamer een klein dilemma hebben op het gebied van spiegeltechnologie. Aan de ene kant is er meestal niet veel ruimte beschikbaar in een kleine badkamer, aan de andere kant zou een grote spiegel de kamer visueel uitrekken, vooral als deze aan de lange zijde van de kamer wordt geplaatst (afhankelijk van de oriëntatie van de plattegrond en de inrichting). Een badkamerspiegel met verlichting kan extra licht brengen in een kleine, smalle badkamer.

Standaardmaten als limiet

Hoewel er veel te kiezen is, lukt het soms niet om de perfecte spiegel te kiezen vanwege het standaard formaat. Dan kan het zijn dat je in de hoogte moet inleveren omdat je te weinig ruimte hebt in de breedte en vice versa. Soms verspert een schuin dak of iets anders de weg. Als dat het geval is, kunt u ofwel rondkijken naar een winkelier die de juiste maat gereed heeft, of u kunt zich een op maat gemaakte veroorloven. De spiegel past onder elk schuin dak, of door uitsparingen rond wandkasten of zelfs fittingen. Ook bespaar je hiermee ruimte en hoef je niet te beslissen over de kast of de spiegel.

Vooraf meten

Voordat je een spiegel koopt, moet je deze zeker goed opmeten. Indien mogelijk dient iedereen die de spiegel daarna gaat gebruiken aanwezig te zijn of in ieder geval in aanmerking te komen. Speciale tip: gebruik masking tape om de vrije ruimte waar de spiegel uiteindelijk komt te hangen af ​​te dekken. Zo krijg je een idee hoe het eruit ziet en of de hoogte misschien past.

Centraal boven de wastafel(s).

Het lijdt geen twijfel: de perfecte plek voor de badkamerspiegel is in het midden boven de wastafel of wastafels. Daar moet het groot genoeg voor zijn, vooral als het er twee of meer zijn. Als alternatief voor het extra brede model kun je ook twee minder brede gebruiken en daartussen een praktische plank plaatsen. In ieder geval moet de spiegel minimaal groot genoeg zijn om de breedte van de wastafel of, indien nodig, de onderkast te bedekken. Dit heeft altijd zijn waarde bewezen, vooral in de praktijk, en verdient ook de voorkeur vanuit esthetisch oogpunt.

Keuze van spiegel in de badkamer
Schuiven naar boven