Wat hoort er in een zelfgemaakte kruidenmix? De meeste diepvrieskruidenmixen bestaan uit de volgende kruiden: Peterselie, dille, tuinkers, kervel, bieslook, zuring, bernagie, pimpernel, knoflook
Peterselie is een zeer populair keukenkruid. Met zijn sterke en frisse smaak past hij goed bij alle gerechten op basis van yoghurt en kwark, bij aardappelen, eieren en groenten. Peterselie is ook populair in vlees- en visgerechten. Vanwege het brede scala aan mogelijke toepassingen, wordt het meestal gevonden als het hoofdbestanddeel van universele kruidenmengsels.
Dille heeft een zeer kenmerkende maar milde smaak die enigszins doet denken aan karwij. Komkommers en rauwkostschotels, evenals visgerechten worden vaak gekruid met dille. Dille wordt ook meestal gevonden in een kruidenmengsel.
Kervel smaakt licht zoet en kruidig. De smaak doet vaag denken aan venkel. Veel soepen hebben veel baat bij de toevoeging van een beetje kervel. In de kruidenmengsels rondt kervel de smaak af en geeft een aangenaam zoete toets aan de andere kruiden. Bieslook wordt vaak toegevoegd aan salades, vlees, aardappelen en gerechten op basis van kwark. Met zijn ui-achtige frisse smaak is hij op vele manieren te gebruiken.
Koop je verse bieslook in trosjes, dan blijven ze langer vers als je ze in water legt. Als je het in de koelkast bewaart, moet het in een plastic zak worden bewaard. Bieslook is ook in kleine hoeveelheden zeer geschikt voor een universele kruidenmengeling. Net als bij de cress is het echter belangrijk om niet te grote hoeveelheden aan het kruidenmengsel toe te voegen.
Zuring is rijk aan vitamine C en heeft een ontgiftende werking. De rauwe bladeren mogen echter slechts in beperkte mate worden geconsumeerd, ze kunnen zelfs leiden tot vergiftiging bij kinderen en diarree bij volwassenen. De jonge bladeren kunnen eerder gegeten worden. Kleine hoeveelheden zuring in soepen en kruidenmengsels zijn echter volkomen ongevaarlijk en hebben een positief effect op de gezondheid. De zure smaak is een uitstekende aanvulling op een universele kruidenmelange.
Knoflook is ook een populaire toevoeging aan kruidenmengsels. Verse knoflook verdient altijd de voorkeur boven gedroogde, en niet alleen vanwege de smaak, want gedroogde knoflook zorgt de volgende dag ook voor meer transpiratie op huid en keel! De smaak van knoflook past goed bij walnoten, vlees en in het algemeen bij gerechten met zuivelproducten. Knoflook heeft ook veel gezondheidsvoordelen. Het heeft een antibacteriële werking en is effectief tegen hoge bloeddruk. Knoflook is te vinden in veel kruidenmengsels, die in kleine hoeveelheden meestal harmonieus opgaan in de frisse kruidensmaak.
Italiaanse kruiden
Als je je kruidenmengsel mediterraner wilt maken, is basilicum, knoflook, dille en peterselie een typisch Italiaans kruid. Het wordt vaak gebruikt bij tomaten en pasta, maar ook bij allerlei salades en andere gerechten. Net als de knoflook mag de basilicum alleen aan het einde van warme gerechten worden toegevoegd, zodat deze bij verhitting zijn aroma niet verliest.
Salie heeft een zure, kruidige geur en een licht bittere smaak. Er wordt gezegd dat het talloze helende effecten en een positief effect op het organisme heeft. Salie is ook erg populair in de Italiaanse keuken.
Rozemarijn is het perfecte kruid om groentegerechten de juiste kick te geven en is ook een populaire specerij in de Italiaanse keuken. De smaak doet een beetje denken aan eucalyptus en kamfer. Vanwege zijn sterke smaakkracht mag het niet worden overdosis. Alle kruiden die hier worden vermeld, kunnen worden samengesteld om uw eigen kruidenmix te maken.
OP https://www.keukenkruiden.eu/ kun je nog veel meer kruidenmixen leren maken.