Verschillende soorten ritsen

Ritsen

Niet alleen op het gebied van maatwerk is het belangrijk om de verschillen te kennen, zelfs als je eigen jasrits breekt, kun je er niet omheen. Uiterlijk op dit punt rijst de vraag: heb ik een scheidbare of niet-deelbare ritssluiting nodig, moet deze smal of breed zijn, moet het een metalen, plastic tanden of spiraalrits zijn, voor metaal: zilver, goud- gekleurd of antiek messing? Heb ik de exacte lengte nodig of kan ik me concentreren op de juiste soort en kleur en de lengte aanpassen? Ik zal deze vragen eerst beantwoorden, in deel 2 is er een verzameling van de meest typische problemen en hoe ze kunnen worden opgelost.

Typen ritssluitingen

Het belangrijkste onderscheidende kenmerk is: deelbaar/afhaakbaar of niet deelbaar/onderaan gesloten. Niet deelbare ritsen worden gebruikt voor rokken, broeken, de meeste jurken, beddengoed en tassen, ze hoeven niet aan de onderkant te worden opengeritst. Voor jassen en jassen zijn scheidbare nodig, zoals te zien is op de afbeelding links, anders konden ze niet volledig worden geopend. Op foto 2 zie je hoe de onderste sluiting eruit ziet met een niet deelbare en een deelbare rits.

Het verschil tussen kunststof tanden en spiraalritsen zie je hier rechts. Kunststof tanden zijn spuitgegoten, massieve tanden die op de band zijn gestempeld. Bij de spiraalrits wordt een sterke eindloze draad in een spiraal in de band genaaid. Deze rits is daarom zachter en flexibeler, maar niet zo robuust als die met de tanden. Polyester spiraalrits smal (3 mm), standaard slider, niet deelbaar, voor rokken en lichte broeken in 16-25 cm (standaard lengte: 20 cm) en 40-80 cm voor jurken en kussens. Dit type rits is bijzonder licht en flexibel, in tegenstelling tot ritsen met dikke gegoten kunststof tanden, die veel omvangrijker zijn. Daarom worden deze ritsen daar bevestigd waar ze ondergeschikt zijn aan de functionaliteit en nauwelijks zichtbaar zijn. De rits wordt een spiraal genoemd omdat het strikt genomen geen tand is, maar een eindeloze spiraal die met nauwe tussenruimten door de ritsband loopt. Ook de rits is lekker flexibel en slijt niet.

Eindeloze rits l wordt vaak gebruikt wanneer u bijzonder lange ritsen nodig heeft, bijvoorbeeld voor beddengoed. Omdat de eindeloze ritssluiting niet kan worden gescheiden, kan deze ook worden gebruikt voor fijne binnententen, maar alleen als deze aan het einde niet hoeft te worden losgehaakt. Ook als je af en toe ritsen nodig hebt voor verschillende naaiprojecten, is het zinvol om een ​​paar meter eindeloze goederen aan te schaffen, omdat de rits op elke lengte kan worden gesneden. Om de schuif gemakkelijker in te rijgen, knipt u een stuk van de spiraal of de tanden aan één kant van de tape af. Vervolgens leg je de slider van de dikke kopzijde op de intacte kant van de band en rijg je de afgesneden kant van de band in de slider.

Rits met smalle zilveren tanden, 3mm. Metalen ritsen zijn sterker dan spiraalritsen. Met fijne, smalle metalen tanden, worden ze gebruikt op lichtere broeken. Hoogwaardige zilverkleurige ritssluitingen zijn nikkelvrij vervaardigd, bij andere metaallegeringen is nikkel sowieso geen probleem. Aluminium ritsen zijn ook nikkelvrij. Deze zijn echter van mindere kwaliteit. Het materiaal is te zacht en de schuif buigt relatief snel open en sluit daarna niet meer goed. Dit effect kan op een bepaald moment bij elke schuifregelaar optreden, maar niet zo snel. Met een tang kan de slider een paar keer terug in elkaar worden gedrukt en kan de rits worden bewaard voordat de slider uiteindelijk breekt.

Jeansrits met brede metalen tanden (5 mm ketting) Het is de klassieke ritssluiting voor grovere broeken die tegen een stootje kunnen. Meestal met goudkleurige (messing) tanden, maar ook zilver/nikkel of antiek messing/geblauwd, hij wordt meestal gemaakt in 12, 14, 16, 18, 20, 22 en 25 cm, maar ook korter, met een lengte van 6 + 8 cm vrij smalle metalen ritsen worden aanbevolen zodat de verhouding tussen lengte en breedte niet te grof lijkt. Ze zijn verkrijgbaar in vele kleuren, vooral in de standaard lengte van 18 cm. De schuifregelaar had vroeger een haak zodat hij niet openging, maar heeft nu een standaard automatische schuifregelaar die op zijn plaats blijft en niet opengaat, zelfs als de ritssluiting niet volledig is gesloten. Brede ritsen met metalen tanden zijn extra duurzaam.

Verborgen ritssluiting, smalle Perlon-spiraal, 3 mm. Het wordt gebruikt voor bijzonder fijne rokken, broeken en jurken omdat het nauwelijks zichtbaar is, daarom wordt het ook een naadverborgen of onzichtbare ritssluiting genoemd. De spiraal gaat naar binnen, richting het lichaam, zodat er aan de buitenkant van de stof of naad geen bolling te zien is. Het heeft een druppelvormige, elegante slider en is vanwege zijn hoogwaardige uitstraling verkrijgbaar in maximaal 100 kleuren. De blinde ritssluiting is meestal verkrijgbaar vanaf een lengte van 22 cm, niet korter, omdat de schuiver iets hoger is dan bij een normale ritssluiting om de binnenwaartse spiraal vast te pakken. Hierdoor kan de schuif niet voorbij de onderkant van de naaivoet worden geschoven. Als de slider echter in de naad wordt geduwd op een langer stuk rits, kunt u de naaimachine gebruiken om de rits tot 1-2 cm aan de onderkant te naaien, schuif dan voorzichtig de slider die in de zoom aan de onderkant is verzonken door de resterende kleine opening en de ritssluiting gesloten. Het kleine gaatje aan de onderkant kan nu van achteren worden afgesloten met een U-vormige naad.

Verschillende soorten ritsen
Schuiven naar boven